Перший Національний форум з оцінки медичних технологій в Україні

Перший Національний форум з оцінки медичних технологій в Україні

28 лютого 2019 року в місті Києві відбувся перший Національний форум з оцінки медичних технологій в Україні (далі – ОМТ). Форум організовано Міністерством охорони здоров’я України за підтримки проекту міжнародної технічної допомоги «Безпечні та доступні ліки для українців» (Safe, Affordable and Efficient Medicines – SAFEMed), що впроваджується в Україні за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку.

У Форумі ОМТ взяли участь більше ніж 120 учасників: представники Міністерства охорони здоров’я України(МОЗ), Міністерства фінансів України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Антимонопольного комітету, Експертного комітету з відбору та використання основних лікарських засобів МОЗ України (Експертний комітет), департаменту оцінки медичних технологій Державного експертного центру МОЗ України, міжнародні експерти, представники пацієнтських та дослідницьких організацій, вищих навчальних закладів та наукових установ, фармацевтичного ринку.

Форум був насичений презентаціями національних (Роман Ілик, заступник Міністра охорони здоров’я України, Тетяна Думенко, директор ДП «Державний експертний центр МОЗ України») та міжнародних експертів (Рабія Кахведжі, старший технічний радник проекту USAID SAFEMed, Кржиштоф Ланда, екс-заступник Міністра охорони здоров’я Польщі, Лаура Сампієтро-Колом, екс-президент організації «НТАі»).

Оцінка медичних технологій — це науковий підхід визначення, які лікарські засоби і медичні послуги доцільно фінансувати та закуповувати державою за кошти платників податків. Рекомендації оцінки медичних технологій формуються у процесі науково обґрунтованого прийняття рішень щодо медичних технологій для забезпечення найкращого використання ресурсів. В усьому світі оцінку медичних технологій вважають найкращим інструментом для розгляду існуючих та нових медичних технологій, щоб визначити всі послуги в системі охорони здоров’я, що фінансуватимуться за державні кошти. МОЗ України констатує, що цей метод стане основним для визначення пріоритетів в українській системі охорони здоров’я. Вже на сьогодні ОМТ  – інструмент, який використовує Експертний комітет для  прийняття рішення щодо включення до Національного переліку основних лікарських засобів. МОЗ України на базі Державного експертного центру МОЗ України створило окремий департамент з оцінки медичних технологій, де вже працюють 24 експерти. До кінця року до команди планують залучити додатково щонайменше 10 експертів. На основі цього департаменту МОЗ  України в подальшому має на меті створити окремий незалежний орган з оцінки медичних технологій.

Подія відзначилась практичною частиною роботи в малих групах за участі представників різних зацікавлених сторін щодо стратегічних та пріоритетних напрямків забезпечення ефективної та прозорої роботи незалежної інституції з ОМТ, визначення ключових завдань, , визначення поточних законодавчих та регуляторних актів, оцінки ризиків під час впровадження ОМТ в Україні.

Плідна та конструктивна дискусія учасників форуму стала платформою щодо розробки дорожньої карти розвитку ОМТ як інструменту для прийняття рішень в системі охорони здоров’я та створення окремої інституції з ОМТ в Україні.  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *